Ajanjakaja

 

 

elit tulevaisuutesi        synkistä muistoista

päivitit mennyttä sen mukaan

tylsytit hakkusi        ajan       rautaiseen kallioon

olisimmeko olleet onnellisia

                         ajanjakajalla

viite: http://runotorstai.blogspot.fi/2014/01/311-haaste.html


8 responses to “Ajanjakaja

 • wintershinleaf

  Hieno tuo ajanjakaja.

  Tykkää

 • Saara Heikkinen

  Mielenkiinnon herättää heti teksti, jossa on uutta ja omaperäistä. Enpä muista ennen kuulleeni ajanjakasta. Hyvä!

  Tykkää

 • Kristian Koskenvalta

  Minusta tätä ei ole kyllä ajateltu loppuun. Veikkaan, että ajanjakaja ilmaus on syntynyt vain siksi, että sen on arveltu kuulostavan runolliselta.

  Haaste oli aika (ilman kelloa) ja koska kello on ainoa väline, joka mittaa aikaa lineaarisesti, jonkin eteenpäin kulkemista suoralla reitillä, en näe mihin kohtaan ajanjakajan voisi asettaa ajankulkua ohjaamaan. Menneisyys ja tulevaisuus ovat käsitteellisiä, eikä niillä suoranaisesti ole ajan kulun kannalta merkitystä. Menneisyys muuttuu jatkuvasti jo pelkästään ihmisaivojen rakenteellisista syistä ja tietenkin fysiikkamme repeutumisesta johtuen. Tulevaisuus taas on vain puhdas määre, ilman konkreettisuutta, joka ajallisesti katsoen muuttuu merkitykselliseksi ainoastaan hetkenä jona sitä eletään.

  Yritin kyllä myös sijoittaa ajanjakajaa sen lineaarisen ajankulun keskelle, ikään kuin ohjaamaan ajankulkua sivuille. Mutta se poisti ajan käsitteellisyyden ja nostaa mieleeni vain epämääräisiä kuvia kahdesta henkilöstä seisomassa itsepintaisesti keskellä tietä, liikenteenjakajan päällä -joka ei sinällään ole pöllömpi mentaalikuva.

  Lisäksi yritin mudostaa ajatusta ajanjakajasta ikään kuin jonkinlaisena jakopisteenä. Mutta koska aika on kaikille tasapuolisesti sama ja aina lähes vakio, eikä mitenkään säännösteltävissä, ei ajanjakaja toiminut siinäkään mielessä.

  Ainoa jotenkin järkeenkäypä johtopäätös on, että ajanjakaja on jonkinlainen ilmaus kahden toisistaan loittonevan ihmisen ajankäytölle, metafora heidän valinnoilleen. Mutta siinä tapauksessa mm. ajan rautainen kallio (lähes jokaisessa kalliossa on raudan eri tyyppejä -tylsä välikommentti) muuttui epäjohdonmukaisemmaksi, mitä se jo mielessäni oli. Haettiinko ajan rautaisella kalliolla esim. jotain menneisyyden taakkaa?

  Kirjoittajalla ei ehkä ole ollut tarkoitus herättää vastaavanlaisia ajatuksia, mutta analyyttinen mieleni ei voinut olla tarttumatta tekstin epäjohdonmukaisuuksiin.

  Tykkää

 • Hilbert

  ”elit tulevaisuutesi synkistä muistoista” tämä koskettaa henkilökohtaisista syistä. Ajanjakaja ei minuakaan sytyttänyt.

  Tykkää

 • runopasanen

  Kiitoksia kommentoinneista! Ajanjakajasta näyttää tulleen vedenjakaja. Kuolevaiselle aikakin tuntuu virtaavan, jumalat ovat tietysti asia erikseen.

  Tykkää

 • anisharran

  Minusta taas ajanjakaja on käsitteenä loistava, tähystyskohta josta muistettua menneisyyttä ja ennakoitua tulevaisuutta tarkastellaan ja kumpikin vaikuttaa siihen miten toinen nähdään ja päivitetään.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: