turhia sanoja kirjoitan
täältä saarestani kuolemattomia
miten muuten minut voitaisiin tuomita
kuolemaan arvaan
kirjoitan kliseitä keisarin
vanhoista vaatteista
muotihuoneiden suureksi kauhuksi
ne eivät koskaan tunnusta historiaansa
yrittävät pelastaa nahkansa
myymällä sen kalliisti keisarille
viite: http://runotorstai.blogspot.fi/2015/04/363-haaste.html
10 huhtikuun, 2015 at 17:31
Tämän syntyyn vaikutti ehkä tuo Heikkisen Saaran kommentti ed. runosta, ja hänen runonsa.
TykkääTykkää
12 huhtikuun, 2015 at 08:33
Mielenkiintoinen tuo kysymys, milloin sanasta tulee muutakin kuin sana, lauseesta muutakin kuin lause, miloin se on symbloli, milloin klise, milloin myytti ja miten se palaa sieltä takaisin omaan itseensä pelkäksi sanaksi ja pelkäksi lauseeksi.
Runossa kivasti käytetty hyväksi vanhoja symboleita ja tarinoita ja lentäviä lauseita, muokattu niitä uudeksi ja käytetty taitavasti vastakohtia. Ja näin saatu aivan uusi tarina, nykyaikainen satu tämänpäivän elämästä, kuluttamisesta ja kuolemattomuudesta. Hieno lopetus; keitä ovatkaan tämän päivän keisarit!
TykkääTykkää
12 huhtikuun, 2015 at 13:06
Esim. politiikka, lähtökohtaisesti, tähtää hyvään elämään. Sen symboli (meillä) on ”hyvinvointiyhteiskunta”. Kun sitä toistetaan laidasta laitaan, se kuluu kliseeksi. Yksittäisissä tapauksissa se näyttäytyy myös onttona käsitteenä vailla sisältöä. Myös myytti siitä on tullut päätellen siitä, että sen sisältöön on niin vaikea puuttua, vaikka siihen aikojen kuluessa olisi kertynyt hyvinvoinnin kanssa ristiriidassa olevia aineksia. Siinäpä onkin haastetta miten ”hyvinvointiyhteiskunta” palautetaan sisältöön, joka ei sodi itseään vastaan (esim. luukutuskyykyttämisen olennainen vähentäminen perustulon tms. avulla).
Kiitos ajatuksia virittävistä kommenteistasi. Yhteiset symbolit kai aina ovat jossain määrin kuluneita, siis kliseitä. Runonkirjoittaja voi tietysti kehittää oman symbolistonsa, josta tavallinen lukija ei hevin pääse kärryille ja joita kriitikot (sikäli kuin heitä nykyisin on erotuksena mielipiteiden laukojista) sitten analysoivat kritiikeissään.
TykkääTykkää