Puhe haudoilla

Sota ei ole mikään kaukalotappelu. Tai videopeli. Sodassa ammutaan kovilla ja siellä kuolee ihmisiä. Ihmisten ampuminen ei ole ihan sitä miltä se voi elokuvissa näyttää. Meillä kellään ei ole siitä kokemusta ja se on yksi parhaista takuista sille, että voimme elää jotenkuten henkisesti terveinä. Sota on jättänyt ja jättää koko ajan ihmisten mieliin haavoja, joiden paraneminen, jos ollenkaan tapahtuu, niin on ainakin vaikeata. Siitä kertoo Suomen TV:n tekemä dokumenttisarja Isien sota. Siitä kertoo amerikkalaisista sotilaista tehty tutkimus, jonka mukaan 98 prosenttia heistä sai mielenterveysongelmia, vamman sielulleen, ja ne 2 prosenttia, jotka eivät saaneet, olivat jo valmiiksi häiriintyneitä. Toista ihmistä kohti ampuminen ei ole terveen ihmisen touhua. Suurin osa laukauksista ammutaan rintamalla vähän sinne päin, ei erityisenä tavoitteena, että se tappaisi jonkun. Siitäkin on tutkittua tietoa 1. maailmanasodan osalta.

Emme ole tulleet muistelemaan tänne kuolleita jonain sotasankareina, vaan ihmisinä, joiden elämän lanka katkesi kesken parhaiden vuosien traagisella tavalla. Eivät nämä haudat ole mitään sankarien hautoja. Ne ovat hautoja, joissa on ihmisiä, joiden elämä ja unelmat sortuivat sodan syövereihin. Eivät he menneet sotaan uhratakseen elämänsä meidän edestämme. Mutta saimme mahdollisuuden kehittää kansallista kulttuuriamme pitkälti sen ansiosta. Kun ajattelemme sodassa menehtyneitä, meidän on ihan aiheellista ja kohtuullista muistaa sodan oikea olemus luomatta sen ympärille ihanoivia myyttejä. Sen tuntuvat sodan kokeneet ymmärtävän paremmin kuin ne jotka puhuvat siitä kuulopuheita.

Velvoittakoon heidän kohtalonsa meitä tekemään parhaamme sen eteen, että maailma ympärillämme olisi mahdollisimman hyvä elää. Se on paras tapa vaalia myös näiden kaatuneiden muistoa.

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: